Ondergrondse

De ondergrondse, ook wel de buis (the tube) genoemd is de snelste en makkelijkste manier om u tijdens een stedentrip Londen door de stad te verplaatsen. Tip: koop een Visitor Oyster Card wanneer u meerdere dagen in de stad verblijft.

Gidsen & plattegronden ondergrondse
Op alle ondergrondse stations vindt u gratis plattegronden en gidsen voor het gebruik van the tube. Bij het London Travel Information Centra kunt u de kaartjes voor de ondergrondse kopen en ook daar worden gratis plattegronden weggegeven. U vindt de London Travel Information Centra bij alle grote treinstations, in het Britain and London Visitor Centre en uiteraard op de luchthaven Heathrow.

Download hier een handige plattegrond van de ondergrondse.
Neem de plattegrond mee tijdens uw stedentrip. Het maakt het een stuk makkelijker om het ondergrondse netwerk te gebruiken.

Over het ondergrondse netwerk in Londen
Londen inclusief alle buitenwijken heeft 12 ondergrondse lijnen, een netwerk van plaatselijke treinen en de Docklands Light Railway. De exacte treintijden zijn afhankelijk van de stations en de lijnen. Meestal rijden ze van maandag tot en met zaterdag tussen 5 uur 's morgens en 12 uur 's avonds. Op zondag rijden ze minder lang.

Voor een actuele dienstregeling van de ondergrondse, klikt u hier.
Ook handig is de reisplanner: klik hier.

Enkele andere handigheidjes voor vervoer via ondergrondse:

  • Probeer de drukste tijden (spits) te vermijden;
  • Probeer rechts op de roltrappen te staan, zodat evt. mensen die haast hebben u links kunnen passeren;
  • Probeer bij aankomst van de trein de voorkant van de trein 'te spotten', zodat u kunt lezen of de trein inderdaad uw bestemming aangeeft.

Visitor Oyster Card
De Visitor Oyster Card is zoiets als de Ov-chipkaart en bespaart u tijd en geld tijdens uw stedentrip in Londen. U kunt de kaart in Londen kopen, maar u kunt deze ook alvast bestellen op de VisitBritain website. U koopt de kaart vanaf 15,50 euro (met een tegoed van 10,- pond). Vervolgens kunt u de Visitor Oyster Card op meer dan 3000 punten in Londen opwaarderen. Ook bij een volgende stedentrip Londen, kunt u gewoon de kaart weer gebruiken (incl. resterend tegoed).